Pàgines

dilluns, 20 de maig del 2013

El Castell d'Atzeneta. Atzeneta del Maestrat. El Maestrat històric

El castell d'Atzeneta del Maestrat . Atzeneta del Maestrat. El Maestrat històric



Vam tornar a pujar al  castell. Una mirada fugissera se'm va escapar cap a  l'aparcament dels cotxes, prop del castell, i em va recordar les paraules del llibre Sender de la lluna plena  del Centre Excursionista de Castelló quan parla de l'indret.  Si miro la història de l'aparcament em puc sorprendre de la capacitat que tenim de transformació, ha passat de ser un poblat ibèric  de l'edat del ferro a ser  un simple  aparcament. Ací veiem moltes vegades el poc valor que li donem a la història i al patrimoni, i quines barbaritats podem arribar a fer.

La història del castell està lligada fortament al Maestrat, tal vegada Guillem d'Anglesola siga el que va manar construir  el castell, ens diu el llibre  sender de la lluna Plena. Com un ferm vigilant sobre el turó,  l'antic castell fronterer vigilava l'entrada al Maestrat des de l'Alcalatén,   i l'eixida des del Maestrat cap  a l'Alcalatén.

Aquesta estima cap a les seues arrels i a la seua història la trobem molt arrelada entre la gent d'Atzeneta, que no vol que l'arranquen del seu passat, i no vol ser foragitada  del costat dels pobles de  la setena, dels set pobles germans, per crear una comarca artificial d'un Alcalatén que no va existir mai amb aquests pobles.

Per això aquells  pobles que volen recuperar la seua identitat com a poble i la seua història  mereixen  tot el meu  respecte.
Ací dalt del turó el vent posa les coses al seu lloc, i la geografia ens explica la història,  que ens recupera la memòria i com diu Raimon qui perd els origens perd la identitat, o.....  com diuen en  Atzeneta, ací no hi ha debat som del Maestrat.


Davant de tanta pedra noble restaurada fa poc em va vindre al cap que  fa nou  anys les portes del castell es van obrir, i Montserrat ens va explicar algunes coses del castell i l'església, mentre ens conduïa per les sales nobles.
 He trobat alguns papers vells al meu diari d'eixides  que recordaven l'amabilitat  la la monja Montserrat, que era de Valls.  Així, al castell vivien  dues monges, eren monges de clausura,  i resaven en català i euskera.

La font de les dades històriques ha segut el llibre  SGR 33 Castelló de la Plana-Sant Joan de Penyagolosa. Sender de la Lluna Plena. Centre Excursionista de Castelló.

 A la caminada del 14 de febrer del 2016, fent el Camí del tram Penyagolosa, en el seu trosset d'Atzeneta al castell, vam finalitzar el nostre  recorregut al castell. Un fet molt simbòlic va marcar aquesta etapa, i va ser que Aitana i Balma van plantar dos arbres vora el castell.
 Vaig poder entrar  a visitar-lo acompanyat del caser i em va mostrar tot el castell, les diferents cambres i una exposició que hi havia al castell.
 Castell i ermita



 Ermita i castell

 Castell d'Atzeneta del Maestrat



Les diferents cambres del castell

 Diferents cambres del castell

Interior de l'església








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada