Pàgines

dimecres, 17 de setembre del 2014

Riurau de Jesús Pobre, Marina Alta.

Riurau de Jesús Pobre. Marina Alta.

A prop del pou es troba el gran Riurau de Jesús Pobre, que es va construir entre el 1848 i el 1873 i que explica el passat agricola del poble. Els riuraus són edificis concebuts per resguardar el raïm de les inclemències meteròlògiques durant la seua tranformació en pansa. En aquest cas es tracta d'un riurau gran exempt de palnta rectangular, estreta i allarada que deixa els dos costats llargs orientats al sud i al nord, amb una única altura. La restauració m'ampresa per l'EATIM el 2009 ha deixat  explendorós l'edifici que recorda la industria de la pansa a Jasus Pobre i a la comarca. (extret del llibre el Camí a la

Marina Alta, Emprempta morisca i Mallorquina).
 Sempre que he visitat el riu rau ehe notat el caliu dels canyissos del sostre, la gent tragiant amb el raïm que va acurrucant-se dia rera dia fins que es fa pansa, aquet bell monument ens deixa dintre seu la manera de fer d'un poble, d'una comarca, d'una època.
Jo les visites han segut amb el Camí, amb les bones explicacions de la gent de Jesús Pobre i la companyia de la gent de la comarca.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada