Pàgines

dimecres, 8 d’octubre del 2014

Esglesia Nova. Sant Carles de la Ràpita

Església Nova. Sant Carles de la Ràpita.


 En entrar dintre la Ràpita sempre hi ha aquest edifici  que m'ha semblat singular,  i sorprenent, amb una barreja de nou i vell, d'antiga façana innacabada  amb grans columnates  lluents. Entenc que s'ha intentat deixar la construcció tal qual va quedar i adaptar part de la construcció  als nous usos. 

 Ací podeu llegir el que hi ha dintre la pàgina de l'ajuntament al respecte de l'església nova. 


Es tracta d’un edifici notable i singular. No va arribar a acabar-se i s’identifica perfectament, donada l’època en què es va construir, amb els grans edificis destinats a funcions oficials.

La planta i les façanes ens recorden les esglésies del Renaixement italià.

L’orientació és de llevant -ponent, condicionada per la referència del gran Port del Alfacs. La paret de ponent és l’únic que no té obertures. Existeix una entrada secundària al sud.

La planta, de creu cega és un quadrat perfecte, la cúpula central resta sense construir i a una doble altura. Les tribunes estan compostes de balcons que controlen el cercle central i els passadissos perimetrals conformen el quadrat general de planta i comuniquen les dependències situades als vèrtex.

La planta de l’edifici manté els principis arquitectònics de l‘època i conserva el gust pel barroc de l’època anterior. Les columnes jòniques miquelangelesques.

L’arquitectura és freda, correcta i discreta.

No es té coneixement del projecte ni de l’arquitecte però es tenen notícies, no obstant, que Juan de Villanueva, mestre neoclàssic per excel·lència, va intervenir en la direcció de les obres del Canal de Navegació.

L’edifici, abans aïllat i fora del poble, avui està dintre l’edificació urbana, vora la carretera, cara al mar i presideix l’avinguda lluminosa i ajardinada cap al passeig Marítim i les platges.

A partir del 16  de juny de 1787 s’ordenà que s’apliqués la caixa de captures de presa de navili de guerra o cors, a la construcció de l’Església de la Nova Població de “San Carlos”, la qual cosa ens fa pensar juntament amb un model
De làpida del qual tenim notícies, que l’estava construint l’Armada. Avui dia l’església nova és lloc idoni per al desenvolupament d’un seguit d’activitats culturals.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada