Pàgines

dimecres, 1 d’abril del 2015

Sitges. Burjassot. L'Horta

 Sitges. Burjassot. L'Horta.

 Quan arribem a l'ajuntament   un mur envolta la plaça, la primera vegada desconeixia  que hi havia al darrera, el dia que vàrem fer la caminada de Burjassot a Paterna Mercè ens explica  una mica la història i  el funcionament de  les sitges. 
 Vàrem pujar les escales i  des del sostre de les sitges es veien els pilons i  al fons el magatzem, l'ermita de Sant Roc i el segon pouet,  així com també  ens ho contava Vicent Andrés Estellés en molts dels seus poemes.
 El sistema de conservació del gra funcionava així, cada piló sota era una , treien el piló i abocàven el gra, una mica abans d'estar ple posàven una capa de palla i després li pegàven foc. Poc després tancaven el piló i el sellaven, quan s'acabava l'oxigen el foc s'apagava i  el gra en mantenia al buit i no es feia malvé.  Per això quan s'acabava l'oxigen morien tots els animalets que hi havia.
sitja hermètica
 La sitja era molt gran, ja que era el gra de consum de la ciutat de València. Era el magatzem de gra de la ciutat de València.
 En una època de fam li van tallar el cap al responsable per no haver-hi prou gra i al següent va dir que no li passaria i va fer les sitges.
 Caminada del Camí l'1-3-15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada