Pàgines

dissabte, 26 de setembre del 2015

Ermita de Sant Vicent. Borriol. La Plana Alta



 Ermita de Sant Vicent. Borriol. La Plana Alta.
 En el marge dret de la l'autovia de Borriol a la Pobla trobem l'ermita de Sant Vicent, aquest estiu he tornat a l'ermita ja que tenia temps de passejar pel terme i fer fotos fresques, i recorrer tranquil·lament l'espai.
 Crec que un detall és important pel que fa a l'espai i és com ha canviat en  pocs anys quan varen fer l'ampliació de l'autovia.







Per fer la ressenya de l'ermita  utilitzaré el llibre editat pel Centre excursionista de Castelló  SGR33 Castelló de la Plana- Sant Joan de Penyagolosa. Sender de la lluna Plena.
 El qual anomena alguns dels indrets per on passa el GR 33.

 Sant Vicent de Borriol 
  "A uns dos quilometres de Borriol en direcció EN i junt a la carretera de Castelló a Saragossa es troba l'ermita de  Sant Vicent Ferrer ( coneguda aqui  com Sant Vicent de Borriol) És obra del segle XVII i està dotada d'un sol altar dedicat al Sant. L'últim va ser destruït durant l'última guerra civil; era d'estil barroc; hi ha també uns altres dos altars menuts. Els murs estaven plens d'exvots, testimoni de la fen en Sant Vicent Ferrer.
L'ermita es troba en el lloc  que segons la tradició va predicar el Sant el 1410" (camí d'Aragó pel compromís de Casp).
" La pelegrinació a aquesta ermita es celebra el vuité dia després  de Pasqua de resurecció. El recorregut dintre la població té certes peculiaritats típiques: cada família s'encarrega de netejar  l'espai de carrer que li pertoca( normalment un quadre que es correspon amb el llidar de les cases veínes i el centre del carrer), els balcons i finestres es tapen amb  cobertors  de variat colorit i filigrana (habitualment molt antics , passats de generació en generació).
 El vol de campanes anuncia el començament  i l'eixida  de la imatge del sant de l'església parroquial i es portada en peanya fins a l'ermitori. Un dolçainer obre la prosessó acompanyat d'un tabal, amb les notes d'una anònima, monòtona i singular composició musical que tradicionalment és única i indispensable per acompanyar el pelegrinatge." 

 El meu comentari 
 Pel que fa a l'ermita em sembla boniqueta amb un arc molt interessant i uns voltants també bonics, llàstima la carretera!.
 Pel que fa a lahistòria de l'indret.

 Bé, aquesta és una mica la història  del lloc on va predicar el Sant camí del compromís de Casp, ostres! el Compromís de Casp, moment tant desiciu  en el qual la nostra hitòria pren un altre camí i la maledicció entra al nostre poble on el Sant va trair als valencians i els catalans  en la seua votació a favor de Ferran d'Antequera en lloc de Jaume d'Urgell, el qual va morir al castell de Xàtiva on es trobava pres. Per això jo no sóc massa devot de Sant Viencen Ferrer, en una qüestió tan tracendental ens va fallar.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada