Pàgines

dimarts, 15 de març del 2016

La Criola. Beniaia. La Vall d'Alcalà. La Marina Alta.

 La Criola. Beniaia. La Vall d'Alcalà. La Marina Alta.
 Una de les millors sorperses de la caminada que vàrem fer a la tardor del 2011, concretament l'11 de novembre del 2015 va ser  la de la Vall d'Alcalà, després d'eixir del poble de Beniaia vam trobar-nos amb el poblat morisc de la Criola, molt millor conservat que el de Benialí.
 Una altra vegada, com en el cas de l'anterior poblat  les converses varen aflorar, i  ens intentàvem situar en aquell moment,  en la pell dels habitants dels poblats i la pressió  social i cultural que els ofegava. Tot un conjunt de maneres de fer i de costums que el poder  d'aquell temps volien que els moriscos agafaren,  en l'alimentació per exemple el porc  era símbol cristià, i havien de penjar embotit per fer veure  el caràcter cristià, en el cas de  la llengua, el català era la llengua de prestigi i l'àrab estava mal vist, per altra banda  un altre comentari que va eixir va ser el del joliverd, que  era molt utilitzat pel món àrab, i  per això des del món cristià era una verdura prou mal considerada,que fins i tot ni es ven , es dóna.
 Finalment  el 1609 l'explusió va marcar la vida d'aquesta gent i  d'aquests pobles que es van quedar buits foragitats fora de la seua terra, bàrbàrie que les seues cases encara ploren llàgrimes de calç.






 Curiosament veurem que totes les portes de les cases  tenen una forma semblant i no utilitzen bigues, és la forma que li donen i la colocació de les pedres el que aguanta tota la paret








 Fem el Camí tot creuant la Criola




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada