Pàgines

dijous, 7 d’abril del 2016

La font de Quart. Quart de les Valls. La Vall de Segó. El Camp de Morvedre

La font de Quart. Quart de les Valls. La Vall de Segó. El Camp de Morvedre.
 La Font de Quart és el cor  de tota la Vall, i la seua major riquesa, pel cabal diari que brolla de la font  que fa possible regar els pobles de  la Vall de Segó. Pel altra banda  pel que fa al paratge per ser el    lloc de visita més important de la vall de Segó.
 A poc a poc anirem posant més informació sobre la font.
 Vista del pinaret que envolta la font venint de Quart

 La bassa central on hi ha els ullals i la pinada

 La font de Quart amb el pinar al fons.


El dinar a la font de Quart el 9 de gener

 La font de Quart i diferents espècies vegetals incorporades al paratge

La font és canalitzada per regar tota la vall

 Diferents canals  que reparteixen l'aigua pels diferents pobles

Indicació tècnica del cabal i l'extensió de terra que es pot regar.
 En la meua caminada el 12 de juny  per la Vall de Segó  vàrem dinar a la font de Quart i era Enric Amer qui ens va acompanyar  contant-nos moltes coses respecte la font.Faré un resum del que vaig poder aprendre  de les explicacions:
 La font de Quart ve a ser la tercera part de la desenvocadura del Palància a Sagunt, agafa l'aigua als clots de Sot de Ferrer , i depenent d'aquesta zona varia el cabal.
 Cap al 1950 es va fer la restauració, anteriorment hi havia el riu natural i un assut, estava tot de terra exepte la comporta principal.
 En terme de Sagunt també hi ha ullals per on brolla l'aigua i es veu com ix a flor de terra.
 Quan es va fer la bassa va haver discussions, si afonar més per així tenir més toll o pel contrari que tinguera més força.
 Benavites i Almenara encara beuen de la font.  Tota l'aigua va a omplir la marjal, no s'acaba a Faura.
 Pel que fa a la plantació de la boga, va estar molt cuidat per part d'Agró, l'associació ecologista. Ho van plantar els xiquets i xiquetes, així tenen més justificació de cara quan els pares es queixen dient que està bruta, perquè hi ha plantes. Agró te cura  de l'equilibri, van fer un programa per plantar la boga , que ha vingut de la marjal, sabem que és una planta expansiva i quan sobra la tornen a plantar a la marjal. Abans hi havia peixos de colors, però els cormorans se'ls van menjar.
La gestió de l'aigua és ciutadana, el recinte és de l'ajuntament de Quart, però l'aigua és dels 6 pobles.            ( Faura, Benifairó, Quart, Quartell, Benavites i Almenara).









Ubicació de la Font de Quart i itinerari des de Quart



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada