Pàgines

divendres, 8 d’abril del 2016

Molí Nou. Quartell. La Vall de Segó. El Camp de Morvedre.

El Molí Nou. Quartell. La Vall de Segó. El Camp de Morvedre.
 El dia 9 de gener vàrem passar perdavant del molí sense entrar, seria el 12 de març quan aprofundiríem més en el coneixement del funcionamment del molí.


 En el nostre recorregut  el 12 de març una de les perles més boniques i interessants va ser la visita al molí nou de  Quartell,
 Vàrem recórrer tots els racons del molí, primer vàrem estar  a l'entrada de l'aigua que feia moure les moles, i després vàrem iniciar el recorregut pel molí explicat pel vell moliner.
 Drets davant de les files el moliner ens va contar que  una fila és la cinquena part de la font. Al molí hi ha dos pous i tres cilindres, els pous fan com un embut  al seu final per reduir-la en una boca xicoteta,  i l'aigua  feia moure el roder per aprofitar l'aigua que tenien.
 Ací hi ha dos molins, un de blat per fer  farina i un d'arròs per netejar el gra.
 Pel que fa al molí de farina:
 Els propietaris del gra  portaven el gra, els moliners molien es quedaven un %  per revendre'l, després separaven la farina blanca de la integral.
 Els elevadors amb els catufols van pujant el blat, finalment les moles el fan farina.
Una de les experiències més impactans va ser  quan estàvem sumergits en aquell bosc de palanques , tubs i corretges, politxes i cabirons, quan en apretar un botó tots els engranatges es van posar en funcionament damunt dels nostres caps i tot  va començar a trontollar.





 Quan arriba l'electricitat les turbines substitueixen la força de l'aigua de la séquia.









És un rellotge del campanar del poble



  En aquest quadre podem veure com es reparteix l'aigua de la font de Quart,  com es reparteix pels diferents pobles de la Vall de Segó.
 Benavites ha absorvit la séquia de Benicalaf, en traure els fonaments han eixit restes arqueològics , i es van traure soterraments, són col·lectius, prop de la séquia.






 A la pat del pati del molí trobem diferents moles i la força de l'aigua que ix per la séquia










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada