Pàgines

dimecres, 29 de juny del 2016

Portal de Sant Jaume o portal Nou. Cocentaina. El Comtat.

 Portal de Sant Jaume o portal Nou. Cocentaina. El Comtat.
 En passar per davant del palau Comtal una persona em va aconsellar visitar el portalet que es troba una mica més al nord.
 Segons ens diu el panell:
Per l'actual traçat del carrer dels Dolors  de la Verge va transcórrer en el segle XV el camí reial o de Xàtiva. En el mateix periode es va obrir el portal de Sant Jaume o portal Nou per a comunicar la via principal del recinte amb l'anterior del recinte emmurallat. Al principi va consistir en l'obertura en el llenç de la muralla. Entre els segles XVI i XVII a causa de la construcció de cases adossades el pas es va prolongar amb una volta de rajoles col·locades en aparell al llarg. L'accés va estar tancat com en el cas de conflictes bèl·lics, com el cas de  1694, any en què es va ordenar la col·locació de portes i panys amb motiu de la revolta dels Agermanats.
 Tradicionalment a les portes de la vila emmurallada es va col·locar la imatge d'un sant protector. En una de les façanes  de la part interior del portal es conserva un taulell ceràmic amb la imatge eqüestre de Sant Jaume Apostol de finals del segle XVIII.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada