Pàgines

diumenge, 7 d’agost del 2016

Castell de la Torre Grossa. Xixona. L'Alacantí.

 Castell de la Torre Grossa. Xixona. L'Alacantí.
En el nostre recorregut fent el Camí de la Torre de les Maçanes a Xixona  un dels elements més emblemàtics que vàrem visitar en arribar a Xixona va ser el castell de la torre Grossa, vaig recórrer tots els raconets del castell, les sendes de terra àrida que recorrien els seus desgastats murs. A més de la seua torre que encara resta dreta.
En arribar al peu del castell el panell de l'explanada ens dóna una mica d'informació de la fortalesa:
El castell de Xixona  està situat en un lloc estratègic, des d'on  es controlava la línia de costa i es gigilaven les perilloses incursions  dels pirates. És una mostra de la cultura àrab, construït en l'epoca  almohade ( finals del segle XII).

 Des de les parts més elevades de la fortalesa, declarada Bé d'Interés Cultural (BIC) es possible albirar el castell d'Alacant, el de Busot i la Casa Alta de la Torre de les Maçanes, representant un punt  vital pr al control des del camp d'Alacant cap a l'interior. La muralla  està limitada en el costat NE per  la Torre Grossa, torrassa prismàtica de planta quadrada de 16 metres d'altura, que respon a les característiques de les talaies islàmiques. 
 Gran part del castell està construït en tàpia però ha patit múltiples restauracions. Va servir com a refugi als xixonencs durant  el tercer atac de les tropes austracistes en la guerra de Successió ( el 13 d'agost de 1707) en el qual va ser destruït.
 En 1708 va passar a ser propietat dels xixonencs per privilegi reial, concedit per Felip V. A partir del castell s'ha desenvolupat el poble de Xixona.





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada