Pàgines

dissabte, 7 d’octubre del 2017

El Camí en família pel Matarranya:de Vall-de-roures a a Queretes.

El Camí en família pel Matarranya: de Vall-de-roures a Queretes.
Una altra caminada i una altra nova comarca ens esperava, aquesta vegada pel Matarranya, comarca catalanoparlant  de la Franja de Ponent.
 Vàrem iniciar el nostre recorregut  a Vall-de-roures, un primer moment emocionant va ser  creuar el pont del riu Matarranya i endinsar-nos dintre del nucli antic, amb les cases nobles i palaus , els carrers estrets i engalanats.
 De seguida vam pujar una costereta i vam eixir del poble de manera que els edificis  es quedaven endarrera. En arribar al collet se'ns presentava una plana de conreu, erem al més d'agost i el cereal ja l'havien segat, anàvem passant algun turonet amb pins, i alguna granja d'ovelles que ens deixava el camí sembrat de cagarrites, anàvem pujant i baixant alguns turons, caminàvem banyats per l'ombra d'alguns pins .

En passar un turó un poblet menut va aparèixer a l'horitzó, era Queretes, a poc a poc vàrem entrar per les seues venes, primer vam anar a l'ajuntament i vam segellar l'etapa, la primera del Matarranya, després mentre les xiques descansaven i conversaven amb les dones del poble, jo  feia el camí de tornada de Queretes a Vall-de-roures, el pas era ràpid i el sol calfava molt, i les ombres  eren punts de descans i d'agafar forces. Tots els elements del paisatge ens els trobàvem a l'inrevés. Finalment em vaig cabussar a Vall-de-roures de vell nou i els seus carrers ombrívols eren gratament benvinguts. Una vegada vaig tornar a Queretes amb cotxe i amb l'ajuda del llibre del Matarranya vam fer la visita pel nucli antic del poble.

Queretes

 A la plaça Major hi havia alguns banquets que convidaven a seure i xarrar, al mig la plaça hi havia una columna circular , antigament es trobava fora del poble i era el lloc on penjaven els lladres i les persones perseguides per la llei.
Vàrem eixir de la plaça fins arribar al portal de Vall-de-roures, el portal que encarava a Vall-de-roures tancava l'antic recinte emmurallat, vàrem seguir fins al portal de Sant Antoni i la casa Turull, la pedra, els arcs i les revoltes m'apassionaven, la façana de la casa Turull, especialment la porta  i l'arc fet de pedra, així com les múltiples pedres treballades donant forma a   cares humanes.
 Des d'ací vàrem recular fins a la capella de Sant Roc, on antigament hi havia el portal de Sant Roc i l'església parroquial de l'Assumpció. Però tal vegada el carrer que més encant té per les voltes és el carrer Major.
    El que ens entra  més en les emocions a part de les construcions antigues és  el parlar de la gent, també la sensació que note de la  poca normalització  del català, que resisteix davant una adminastació  que ens deixa en un segon lloc. Els cartells dels carrers són sols en castellà, si que hem trobat un cartell indicatiu en català amb el nom de Queretes durant l'etapa, també als panells informatius dels punts d'interès  hi ha la informació en bilingüe, però sempre el català tenim en  una posició  secundaria, més petit, o en un segon lloc, quan hauria de ser en primer lloc  per ser la llengua autòctona de la població.

A l'enllaç podreu trobar l'itinerari de la ruta
Vista del castell i església de Vallderroures


 Fem camí pel Matarranya



 El riu Matarranya al seu pas per Vallderroures

 Pont i portal de Vallderoures

Portal de Sant Roc i ajuntament, dintre de Vallderroures

 Casa palau a la mateixa plaça prop de l'ajuntament

 Camí de Queretes

Paisatge de camps de secà entre Vallderoures i Queretes

 Fem Camí pel Matarranya



Conreus de Vinya i ametlers, i al fons Queretes

 Pont i font de la Barra prop de Queretes



 Queretes, primeres cases del poble

 Queretes


 Església de Queretes

 Església de Queretes

Plaça Major de Queretes

 Carrer amb multitud d'arcs apuntats que porta a la plaça Major


Voltes al carrer Major



 Església de l'Assumpció de Queretes

 Carrers que donen a la Plaça Major

 Escut nobiliari

Portal de Vall-de-roures

 Portal de Vall-de-roures


 Casa Turull o Sanz

 Balcó de la casa Turull o  Sanz a Queretes

 Porta de la casa Turull


 Pedra desgastada de la casa Turull a Queretes

 Cares fetes a la pedra de la casa Turull


 Figures de la casa Turull a Queretes



 Portal de Sant Antoni

Portal de Sant Antoni


Portal de Sant Antoni

 Molí de la Vila


Portal  i capella de Sant Roc ( Queretes)

 Portal i capella de Sant Roc ( Queretes)

 Portal i capella de Sant Roc ( Queretes)




 Arcs tapiats









 Escultures en pedra a la façana de l'església de Queretes

 Figures tallades sobre pedra a la façana de l'església


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada