Pàgines

dimarts, 5 de desembre del 2017

Caminada del Grup de Caminants pel Baix Maestrat: de Santa Magdalena de Polpis a Peníscola



Cap al castell de Polpis
El passat 4 de novembre vam fer l'etapa d'el Camí del tram Sénia Ebre, vam caminar  de Santa Magdalena de Polpis a Peníscola. Ens vam trobar a Peníscola cap a les 8 del matí  per organitzar els cotxes i fer camí cap a Santa Magdalena.
El punt de trobada era la plaça de Santa Magdalena,  i allí ens vam trobar el grup de Caminants per iniciar la marxa, que com sempre, hi havia gent de diferents comarques, en especial gent de Peníscola i d'altres zones del País Valencià. Iniciàvem l'eixida  passant per davant de l'església, després vam seguir  entre camps d'oliveres i conreus de seca, després  vam iniciar la pujada cap al castell de Polpis.   Vam fer una primera pujada  per una senda empedrada, ombrívola  i costeruda que anava enfilant-se  fins la fortificació.  Vam respirar després de la fatigada pujada als peus del castell de Polpis, vam passar pel costat dels merlets que tan em recordaven al meu bloc, per ser la foto de la portada. Sempre m'agradava acaronar les pedres del castell, com per intentar veure i sentir tot el que elles havien passat, després vam creuar la porta de pedra del castell fins entrar a l'interior. Una vegada dins Paco ens va fer una explicació de la història del castell. Del qual sols  queden alguns llenços i alguna torre, i  també l'aljub. Un apunt que ens fa Paco és la referència als arbres que hi trobàvem, era el garrofer del dimoni, eren arbres centenaris i els utilitzaven per enverinar les fletxes que es llançaven des del castell cap als atacants, sobre tot era mortal el verí que es trobava a les tavelles. Cap a la tardor el garrofer  rebrotava i cap a la primavera hi queien les fulles. Era un arbre de l'hemisferi sud, feia el cicle a l'inrevés que la majoria, per adaptar-se a les estacions d'estius secs i hiverns plujosos. Era un castell del segle XI, segurament hi hauria una fortificació anterior.

La travessa d'Irta
Seguíem avançant, deixàvem el castell, que quedava al darrera ancorat entre les muntanyes, i ascendíem per  la pista costeruda fins arribar a una cruïlla de camins on al fons hi havia la mar. Vam veure una paleta indicadora que ens recordava que ens trobàvem a la Mallada de la Rabosa, ara seguiríem cap al mas del Senyor. A poc  a poc la pista es feia senda i ja davallàvem entre matolls, especialment de coscoll (Quercus Coccifera). El paisatge era agradable amb muntanyes suaus, estàvem travessant la serra d'Irta. Finalment vam arribar a una pista  i en una antiga omeda vam esmorzar, ens trobàvem al la font del mas del Senyor, allà Paco ens va contar la història de la mina d'or.
El senyor tenia una criada, i tothom li deia que aquella terra era una mina d'or, en el sentit que les terres eren molt fèrtils, però ella s'ho va agafar al peu de la lletra. En morir-se el senyor i ella heretar totes les terres, es va gastar tota la fortuna excavant per buscar l'or, evidentment no el va trobar. Ara encara hi ha el forat de la mina.
Paco ens va contar sobre els oms que hi havia en aquella zona, alguns plantats feia poc de temps, els vells  es van morir per la malaltia de la grafiosi.
Vam seguir la marxa, poc després vam entrar per una zona de conreu intensiu d'oliveres, on els arbres estaven molts junts, algunes oliveres centenàries a l'altra banda de camí ens recordaven el conreu tradicional.
Pel camí comentaven la polèmica de la finca, per trobar-se al mig del parc natural.
Vam seguir la finca fins enfilar-nos per una senda i arribar a l'altra vessant on teníem una panoràmica espectacular de tota la costa.  Va ser un moment que la gent del grup va aprofitar per deixar el record del  paisatge a la seua caçadora d'imatges. Seguíem davallant, ara per una senda pedregosa fins arribar al poblat morisc d'Irta. Després de  l'expulsió dels moriscs el 1609 va quedar  abandonada, era una alqueria medieval dins del Clot de Maig.
Del poblat quedaven algunes restes de murs i algun arc.  Vam seguir davallant fins arribar a la platja, algunes persones s'acostaven a les ones per tocar l'aigua. Ara vam seguir per una pista a la vora de la mar on les ones anaven estavellant-se sobre la roca de la costa fent petites cales, esmicolant les pedres. El nostre punt de mira  era  la torre Badum, una torre de guaita  que teníem al nord on dinaríem.

Pels penya-segats d'Irta
La pista feia alguna revolta però la seda s'enfilava més pel recte, cadascú va  triar el camí que li anava millor, però tothom  vam arribar al mateix lloc a dinar,  a la torre Badum, on antigament es vigilava per si arribava  la pirateria. Vam  fer un mos, cadascú del que portava, vam segellar el carnet amb el segell del Centre Excursionista de Peníscola i vam escriure al llibre del Camí al Maestrat, i vam enraonar de les diferents paraules que els pobles feien servir per nomenar les coses.
Vam continuar amb la vista posada en Peníscola, que ara és retallava a l'horitzó amb les cases apinyades i per un  istme enganxades a terra. Després de descansar vam seguir cap a Peníscola, el penya-segat prenia consistència i el tallat sobre a la mar ens  donava vertigen, on la serra d'Irta ensopegava amb les ones. Un pi es retallava sobre la blavor de la mar i creixia sobre el tallat de roca,  el paisatge era una llamineria pels nostres ulls i cada trosset ens sorprenia. Era realment  espectacular. Ara seguíem per una sendeta pedregosa a la vora de la mar fuetejada per les ones i l'escuma. Feia molt de goig fer el camí a vora mar. El fonoll marí i el margalló arrelaven entre les roques. Cada vegada la silueta de Peníscola és retallava més propera.  Vam passar finalment per un tros de carretera una mica perillosa que calia vigilar per la resta del grup, i en un darrer esforç  vam arribar a Peníscola. Un estol de gavines  estaven a la platja, hipnòtiques i immòbils totes mirant cap a sud. Eren  les 16:30 i acabàvem d'arribar al nostre destí. Ens vam organitzar amb els cotxes per la gent que no es quedava a la visita. La resta ens vam  endinsar en aquesta segona fase del full de ruta, la visita de Peníscola i el castell.

Peníscola
Vam creuar el pontet sobre la sèquia i  vam entrar pel portal  dins del recinte emmurallat, dalt  de la porta, picat a la pedra, veiem la insígnia de la lluna i les claus, gravat que es repetiria per tot el recorregut, símbol del Papa Lluna.
En passar vora muralla Paco ens va   mostrar a l'esquerra el bufador, en dies de maror la mar travessava el carrer per sota i pel forat ensopegava amb la roca i esclatava l'escuma, hui sols es sentia la remor de l'aigua.  Vam seguir pels carrers de Peníscola, vam passar per una casa folrà de petxines, curosament posades,  anomenada "la casa de la Concha".  Vam seguir caminant pels carrers empedrats coronats per  cases emblanquinades. Ens vam dirigir als jardins del castell.  Una vegada les entrades en la mà ens disposàvem a entrar, però per sobre de  la bellesa de l'indret amb palmeres vora mar, una fiblada ens feria els ulls. Per voler donar-li una aire medieval havien clavat a terra algunes aus rapaces amb una cadena, els pobres animals no es podien moure i si intentaven volar es pegaven un sotrac amb  la cadena, però per acabar de rematar el mal de cor, hi havia escampats sobre la gespa alguns pollets menuts morts  que les aus anaven esmicolant, una escena molt desagradable.

El castell de Peníscola
Vam deixar els jardins per pujar al castell, després de pagar l'entrada vam passar per un replà, hi havia una visió impressionant de les muralles  i es podia veure la costa de Benicarló. Poc després vam entrar dintre les estances del castell. Vam passar per les diferents sales; les cavallerisses, el menjador, on podíem veure alguns estris, la presó,  una sala sense finestres que sota una reixa apareixia als nostres peus. Em venia una tremolor de pensar les condicions que havien de patir els presos.
El castell estava engalanat amb estendards, banderes medievals i escrits de l'època, algunes maquetes del castell i un recordatori de la importància del papa Lluna. Nosaltres, en eixir al pati d'armes, entre les persones que hi havíem vam fer un petit resum del context històric del Cisma d'Occident; de la importància del Papa Lluna,  de Peníscola,  també la relació amb  el Compromís de Casp, i les conseqüències que van portar aquests fets per al futur del  nostre país amb l'entrada de la dinastia dels Trastamara a la corona.
Vam pujar al sostre del castell, ens van contar que la pavimentació va ser poc encertada per a un castell. Vam arribar en el moment de la posta de sol, on els raig fregaven els merlets regalant-nos una posta de sol inimaginable, deixant-nos una de les imatges més extraordinàries del dia.
Qualsevol raconet vist des d'allà era una imatge pel record, tant pel que fa als racons del castell, els jardins, o simplement  mirar a l'horitzó, mar enllà i veure  la costa retallada cap al nord.
Vam deixar el castell i  Paco ens va seguir ensenyant Peníscola, una perla d'escuma i de pedra. Vam voltar les muralles per enfilar-nos pels carrers tortuosos, i en girar un cantó ens vam perdre de la resta del grup. Però la nostra pèrdua ens va portar a descobrir algun raconet interessant com un carrer emblanquinat d'escales amagades.
Poc després vam retrobar-nos amb la rest del grup,  vam recuperar els cotxes, i per finalitzar la jornada vam fer-nos una cervesa a un baret de la platja. A part de cafès i cervesa servien una mica de mal caràcter, especialment  si li demanaves un cafè amb llet. Però això sols són algunes nafres de la nostra lluita dia a dia per sobreviure, de trobar-nos forasters a casa nostra.
En resum, el dia havia estat molt complet, amb moltes vivències, bon rotllo, i la germanor dels companys del Centre Excursionista de Peníscola que ens havien mostrat el seu poble, i ens havien ensenyat tot el que sabien. Gràcies per la vostra acollida, i com no a la gent del grup que havien donat caliu a la caminada. Sense més, cadascú al seu niu, i ací queda  una altra bona caminada per al record.

A l'enllaç trobareu l'itinerari recorregut en aquesta caminada.


 Iniciem el Camí a Santa Magdalena de Polpis

 Església de Santa Magdalena de Polpis

 Eixida del Camí de Santa Magdalena de Polpis

 Caminem entre camps de garroferes i oliveres


 Fem Camí cap al castell de Polpis


 Una cabana de pastor


 Senda cap al castell de Polpis



 Castell de Polpis


  El Grup de Caminats sota les muralles del castell de Polpis

Merlets de la muralla del castell de Polpis

El Grup de Caminants al castell de Polpis


Portal d'entrada al castell de Polpis



 Explicacions de Paco al castell de Polpis

Castell de Polpis


 Seguim el Camí després del castell de Polpis


 Castell de Polpis

 Castell de Polpis


 El Grup de Caminants a la Mallada de la Rabosa





 Seguim cap al mas del Senyor


Omeda al mas del Senyor

Fem Camí

 Gerres al mas del Senyor


Oliveres centenàries al mas de Senyor



 Poblat morisc d'Irta



Poblat morisc d'Irta


Arribem a la mar





El Camí cap a la torre Badum



La pista serpenteja, la senda s'enfila
 Dinem a la torre Badum

 La torre Badum

 Al fons Peníscola






Pi al penya-segat





La mar esmicola la roca


El grup de Caminants vora mar



 Fonoll marí









Peníscola al fons






Peníscola

La platja, les gavines i Peníscola al fons

 Totes miren al sud

Les muralles de Peníscola



Creuem el pontet

El Grup del Camí creuem el pontet


Insígnia del Papa Lluna

El Bufador

Carrers i cases de Peníscola

Casa folrada amb petxines

Casa folrada amb petxines

 El Castell de Peníscola

El Papa Lluna


 El castell de Peníscola

Els jardins del castell amb les aus

 Els jardins, les aus i els pollets escampats per terra





 Els jardins del castell

 Mirador a les muralles de Peníscola

Els miradors de les muralles

 Vista de la costa de Benicarló des de les muralles de Peníscola


 Mirador a les muralles

 Els jardins del castell de Peníscola

 Els jardins del castell


 Caminem pels carrers de Peníscola



 Atalaies al castell

 Estances del castell





cavallerisses


Maqueta de Peníscola i el castell

 Escut amb les quatre barres





Patí d'armes del castell



Cànters a una sala del castell

 Sala engalanada del castell




Flors esculpides dalt d'una de les portes del castell


 Debatem al pati d'armes sobre el Cisma d'Occident i el Compromís de Casp



 Escales i passadissos del castell

Portals de pedra



 Els jardins vists des del castell



Posta de sol des del terrat del castell





 El port des del sostre del castell

La posta de sol des del castell


El pati d'armes des del sostre del castell

Espectacular posta de sol al terrat del castell de Peníscola

 El far de Peníscola



Eixim del castell



Una posta de sol singular


 Les muralles de Peníscola

 Fem una visita a les muralles de Peníscola

 Un bon lloc per recordar el dia de les noses

Carrers de Peníscola i cases emblanquinades

 En perdre'ns ens trobem aquestes escales precioses




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada